"Lönen är en absolut fördel också"

Sofia Wahlbeck började sin karriär som sjuksköterska 2016 men har jobbat som konsult för Prime Care sedan 2018. Hon bor tillsammans med sin sambo och hund i ett hus utanför Örnsköldsvik. Sofia som är ny inom konsultlivet valde att börja jobba för Prime Care på grund av våra kollektivavtal och bra utbud av olika uppdrag. 

- Prime Care är mitt första bemanningsföretag som jag jobbat för och jag valde det för att jag kände mig trygg i deras avtal. De har kollektivavtal och pension enligt ITP 1. Man behöver inte oroa sig för att bli utan lön vid sjukdom utan de följer kollektivavtal. Det var en viktig komponent då jag inte kunde något om livet som konsult sedan tidigare, berättar Sofia.

På frågan om vad det bästa med att jobba som konsult för Prime Care svarar Sofia att det är att hon får bestämma sitt schema själv. Sofia har erfarenhet från att jobba som sjuksköterska för landstinget och säger att hon kan planera sitt liv på ett helt annat sätt än vad hon kunde i sitt jobb där.  

- Jag behöver inte vara orolig att jag inte kommer få min semester godkänd, eller över att bli inbeordrad mitt i helgen. Jag kan dessutom välja vilken patientgrupp jag vill jobba med och hur mycket jag vill jobba. Lönen är en absolut fördel också. Jag behöver inte jobba ihjäl mig för att få mitt liv att gå runt, fortsätter Sofia.

Att dessutom ha tid för återhämtning ser Sofia som en klar fördel och förklarar att det är väldigt viktigt i ett stundvis stressigt yrke. Fördelarna är många, inte minst för Sofia, men också för hennes sambo och hund.

- Vi kan planera att åka iväg när det passar oss, och jag kan anpassa mina tider med min sambo så att vi har tid för våran hund utan problem. Det finns tid för ett liv utanför jobbet, till att umgås med vänner, gå ut och äta och så mycket mer.

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Mitt bästa jobbminne är när min konsultchef anordnade julbord för mig och mina tre kollegor i Västernorrland för något år sedan. Det var jättemysigt. Att hon tog sig den tiden, att bjuda oss på detta, trots att vi bara var fyra stycken. Jag kände även att jag kom närmare min konsultchef då jag fick träffa henne personligen. Vi hade det supertrevligt den kvällen. Man får en känsla av att dom inte tar en för givet. Utan att dom faktiskt uppskattar det man gör. 

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Att våga fråga om det är något man inte stött på tidigare, till exempel ett nytt journalsystem eller en ny maskin. Det som kan vara bra att veta när man jobbar som bemanningspersonal är att man oftast får 1–2 dagars inskolning, vilket främst handlar om avdelningens rutiner. Därför är det viktigt att man redan innan är trygg i sin yrkesroll och öppen för nya utmaningar. Och om man aldrig jobbat via bemanning är ett företag med kollektivavtal att föredra då man slipper fundera på alla avtal man måste göra annars. 


"Prime Cares personal är riktigt trevliga"

Seble Abdissa har arbetat som undersköterska i Stockholm för Prime Cares räkning sedan juni 2020. Hon har tidigare bott i norra Sverige i 8 år innan hon flyttade till Stockholm där hon nu bor. Intresset för Prime Care väcktes när hon letade jobb och läste om de många fördelarna med att vara konsult hos Prime. 

- Jag läste att jag kan bestämma hur mycket jag vill jobba och hur mycket pengar jag vill tjäna. Och att jag kan anpassa jobbet efter utbildning eller ha det som extrajobb. Det är också bra att jag kan skapa ett nätverk med arbetsgivare och arbetskamrater, säger Seble.

På frågan om vad det bästa med att arbeta som konsult är, förutom att man har möjlighet att bestämma mycket själv, svarar hon att det även är bra att få jobba på olika arbetsplatser och träffa olika människor, från olika kulturer. Seble fortsätter:

- Man får erfarenhet och kunskap i både bemötande och kommunikation. Och man lär sig hantera olika missförstånd och konflikter. Och all personal är riktigt trevlig, speciellt min konsultchef Inga-Lill, jag känner mig trygg även om vi bara pratar över telefon.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Man måste vara flexibel, ansvarfull och bra på att bemöta olika människor. Det är bra att kunna anpassa sig efter olika rutiner, arbetslag och olika personligheter. Och att kunna samarbeta med olika arbetsgrupper. Det är också viktigt att representera sitt företag på ett bra sätt och om företagets och dina skyldigheter och rättigheter för att känna trygghet.


"Man behöver vara lyhörd"

Patrik Karlsson har arbetat som fysioterapeut i 6 år och har erfarenhet av både öppenvård, slutenvård och geriatrik. Han fick höra talas om Prime Care via en vän, som har arbetat inom flera olika bemanningsföretag. Vännen rekommenderade Patrik att söka till Prime för att de erbjuder stor flexibilitet och har bra kontakt med sina anställda.

– Jag läser en doktorandutbildning på heltid men kände att jag ville ha ett extrajobb som tillåter mig att jobba varierat beroende på hur mycket jag har med studierna, säger Patrik.

Patrik gillar omväxling och att lära sig nya saker, han älskar att resa och träffa nya människor, vilket jobbet som konsult för Prime Care gör möjligt för honom. Han berättar att det bästa med att jobba som konsult är att själv kunna bestämma hur, när och var han vill jobba. Och att varje ny arbetsplats medför nya utmaningar, nya människor och nya lärdomar.

– Det är en fördel att kunna anpassa hur mycket jag jobbar baserat på hur mycket tid jag har. Det gör att jag aldrig är stressad över jobbet och alltid kan vara helt ledig när jag vill, fortsätter Patrik. 

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
När jag fick feedback av en kund i slutet av ett uppdrag, att jag inte bara hjälpt till med praktiskt arbete i en kristid (bemanningsbrist). Utan även bidragit med positiv energi och nya idéer som smittat av sig på personalen.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Flexibiliteten och friheten att jobba som konsult medför även att man måste ta ansvar och vara flexibel själv. Det är viktigt att man är professionell och tänker på att man ofta är inhyrd för att lösa ett bemanningsproblem. Man behöver alltså vara lyhörd för vad kunden behöver hjälp med, och vara trygg i sin yrkesroll för att kunna komma igång och jobba med kort introduktion.


”Friheten lockade mig jättemycket!”

Det var under sommaren 2017 som Linda Lindgren, 31 år, ville flytta tillbaka till Stockholm efter sina tre år i Nyköping. Efter att ha lagt upp ett inlägg i en Facebookgrupp fick hon kontakt med en konsultchef på Prime. När hon sedan hade skickat in CV och varit på intervju dröjde det inte lång tid innan hon fick börja jobba.

– Jag hade aldrig hört talas om Prime tidigare men fick direkt en professionell känsla då de erbjuder sina anställda kollektivavtal, man har en personlig konsultchef, kan välja vecko- eller månadslön och dessutom får man själv lägga sitt schema. Annars hade jag nog inte hoppat på tåget, säger Linda.

Idag jobbar Linda som undersköterska inom hemtjänsten ute i Gustavsberg men har under dessa år även varit på andra ställen. Hon berättar att det är väldigt viktigt att det blir rätt person som blir tilldelad de olika uppdragen då det krävs mycket mer än bara omvårdnad för den här typen av tjänster. Det är många regler som man behöver ha koll på, till exempel hantering av nycklar, navigering, pengar och tidsregistrering.

– Prime försöker matcha rätt person till rätt ställe vilket dom verkligen har gjort för min del. Man har en väldigt tät och bra kontakt med sin konsultchef. Susanne på Prime vet precis vad jag kan och inte kan. Så dom jobben hon skickar är alltid anpassade efter mig, mina kunskaper och tidigare erfarenheter.

Tidigare har Linda aldrig jobbat som konsult men tyckte att det lät intressant när hon förstod friheten med egen schemaläggning. Nu kunde hon för första gången välja själv hur hon ville jobba. Speciellt när det gäller storhelger som jul och midsommar.

– Friheten var något som lockade mig jättemycket! Tidigare har jag jobbat väldigt många storhelger, födelsedagar och andra speciella tillfällen vilket jag och min familj har lidit av. De kunde till och med sluta att höra av sig då jag alltid jobbade, säger hon.

Skulle du rekommendera andra om att söka sig till Prime?
Absolut, det har jag redan gjort! Jag åkte taxi en gång och det visade sig att taxichaufförens flickvän sökte jobb i Stockholm. Då frågade jag om jag fick ge ut hennes mailadress till Prime.